Wat is ADHD?
ADHD staat voor Attention-Deficit Hyperactivity Disorder en wordt gedefinieerd als een aanhoudend patroon van aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit. Onderzoek van Barkley (2004) toont aan dat adolescenten met ADHD in vergelijking met adolescenten zonder ADHD meer academische problemen hebben en een grotere kans hebben om te blijven zitten op school.
Waarom Planningsvaardigheden trainen bij ADHD?
Als je ADHD hebt, dan is de kans groot dat je concentratieproblemen hebt. Het is mogelijk dat je veel vergeet en dat je drukker of impulsiever bent dan anderen. Omdat het voor deze jongeren moeilijker is om hun leven te organiseren, kunnen er problemen ontstaan op school, kunnen er ruzies of onenigheden met ouders of vrienden ontstaan, of kunnen de jongeren bijvoorbeeld depressieve klachten krijgen. Tijdens deze coaching ga ja werken rond plannings- en organisatievaardigheden. Door het gebruik van een agenda en een to-dolijst wordt hen geleerd om hun tijd handig in te delen en prioriteiten te stellen. We willen ook handvatten geven voor het opletten in de klas of tijdens hun huiswerk. Er wordt ook gewerkt aan de motivatie van de jongere. Door handiger te leren plannen, zal er ook minder last zijn van de ADHD-kenmerken vergeetachtigheid, onoplettendheid of impulsiviteit.
Voor wie?
De coaching is gericht op jongeren van 12 tot en met 16 jaar. Vermits de aandachtsspanne van jongeren in het algemeen beperkter is, duurt een sessie 50 minuten.
Verloop
Kennismakingsgesprek
Na het invullen van het contactformulier, het sturen van een mailtje of een telefonisch contact vindt er een kennismakingsgesprek plaats. Dit gesprek gebeurt samen met de ouder(s). We bespreken samen het probleem en we gaan na welke hulp mogelijk is. Als uit het gesprek blijkt dat de jongere meer gespecialiseerde hulp nodig heeft, dan wordt dit ook gezegd en is er eventueel een doorverwijzing naar andere hulpverlening. Eventueel worden ook, na toestemming van de ouders en de jongere, eerdere hulpverleners gecontacteerd. De ouders en de jongere kunnen na dit gesprek beslissen of ze al dan niet willen starten met de training rond planningsvaardigheden.
Training planningsvaardigheden
De training bestaat uit 9 sessies met het kind alleen. In de training met de jongere staan we stil bij: motivatie, psycho-educatie rond ADHD, oplossingsgericht denken, sociale omgang met anderen, gebruik van een agenda en to-dolijst, afleiding uitstellen, zelfcontrole op school, leren plannen van huiswerk en grote taken.
Naast de training met de jongere, zijn er ook twee oudertrainingen van ongeveer 60 minuten zonder de jongere. In de eerste oudertraining gaat het over de inhoud van de trainingen en de verwachtingen die ouders hebben over het effect van de training. Omdat veel ouders worstelen met de afweging tussen controle houden over het gedrag van hun jongere en het loslaten ervan, zullen we in de sessie ook de voor- en nadelen van beide strategieën bespreken. In een tweede oudersessie wordt voortgebouwd op de eerste oudersessie. Er wordt ook gekeken welke opvoedingsdoelen gesteld zijn en welke basisregels er thuis nodig zijn om deze doelen te behalen. Indien gewenst kunnen de ouder(s) ook een derde oudertraining volgen over het leren positief communiceren met een adolescent met ADHD.
Afrondend gesprek
In het afrondend gesprek evalueren we samen met de ouder(s) en de jongere de voorbije weken en we maken ook afspraken voor de toekomst. Het is de bedoeling dat het gezin nadien zelf verder kan evolueren zonder hulpverlening bij de planningsvaardigheden.
Opvolgingsgesprek
Na verloop van tijd kan er, indien gewenst, steeds een 'boostersessie' plaatsvinden met de jongere. In deze sessie wordt teruggekeken naar de afgelopen periode waarin er geen constante vinger aan de pols was van de hulpverlener. Er wordt besproken welke strategieën hebben geholpen en op welke momenten het lastiger was om de strategieën te blijven gebruiken. Daarna worden er nieuwe doelen gesteld voor de komende periode en wordt er aan de hand van een actieplan gekeken hoe deze doelen gerealiseerd kunnen worden.