Voor wie?
De psychologische begeleiding richt zich op alle kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar, die het even niet gemakkelijk in hun leven hebben.
Vermits de aandachtsspanne van kinderen en jongeren beperkter is, duurt een sessie meestal 50 minuten, dit kan soms uitlopen tot 60 min. afhankelijk van de aandachtsspanne op het moment van het kind of de jongere.
Wat?
Problemen met volgende thema's kunnen onder andere behandeld worden:
- Angst
- Faalangst
- Zelfbeeld
- Sociale vaardigheden (assertiviteit)
- Scheiding van ouders
- Rouw
- Zelfbeschadiging (krassen, hoofdbonken...)
- Slaapproblemen (bij zowel jonge kinderen als adolescenten)
- ...
Twijfel je of ik je kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact met me op (via mail, contactformulier of telefonisch).
Hoe verloopt psychologische begeleiding?
Kennismakingsgesprek
Na het invullen van het contactformulier, het sturen van een mailtje of een telefonisch contact, vindt er een kennismakingsgesprek plaats. Meestal gebeurt dit gesprek samen met de ouder(s), maar een jongere kan ook alleen een hulpvraag stellen. We bespreken samen het probleem en we gaan na welke hulp mogelijk is. Er worden verder afspraken gemaakt voor psychologische begeleiding of er wordt doorverwezen naar een andere hulpverlener. Eventueel worden ook, na toestemming van de hulpvrager, eerdere hulpverleners gecontacteerd. De ouders, het kind of de jongere kunnen na dit gesprek beslissen of ze al dan niet willen starten met de begeleiding.
Psychologische begeleiding
De inhoud van de psychologische begeleiding hangt sterk af van de problematiek en gebeurt zonder de ouders. Na een aantal sessies vindt eventueel een oudergesprek plaats van ongeveer 60 minuten, waarin de voorbije sessies toegelicht worden en waarin nagedacht wordt over het verdere verloop. De intensiteit en duur van de begeleiding is afhankelijk van de problematiek en wordt steeds in overleg bepaald.
Afrondend gesprek
In het afrondend gesprek wordt samen met de ouders en het kind of de jongere de psychologische begeleiding overlopen en worden er afspraken gemaakt voor de toekomst. Het is de bedoeling dat het kind of de jongere nadien zelf verder kan evolueren.
Opvolgingsgesprek
Na verloop van tijd kan er, indien gewenst, steeds een opvolgingsgesprek plaatsvinden.